Jak jsem zase pekla sušenky, tentokrát úspěšně

28. říjen 2014 | 19.15 |
blog › 
Jak jsem zase pekla sušenky, tentokrát úspěšně

IMAG2256_1Zase jsem se jednou ocitla v kuchyni...

Nevím, co mě to v poslední době chytlo, ale ráda brouzdám po internetu a hledám různé recepty na sladkosti. Nejsem zrovna ideální hospodyňka, co se vaření týče, ale jakmile jde o pečení, není to zase tak hrozné.

Bohužel nemám dobré zkušenosti s pečením sušenek. Prvně jsem zkoušela "zaručeně pravé cookies", ale netuším, zda to bylo receptem nebo mými začátečnickými zkušenostmi, ale v závěru sušenky nepřipomínaly nadýchané cookies, ale rozteklé placky. Chutově nebyly špatné, ale podle mých představ také ne.

Na nějakou dobu jsem se tedy na pečení sušenek vykašlala a zůstala u svých bábovek. Minulý týden to ale změnila má spolužačka, přinesla do školy na ochutnání sušenky, které pekla. Dost mi chutnaly, tak jsem se dala do otravování, dokud jsem neměla recept ve svém mobilu.

Dnes se mi konečně povedlo dát dohromady všechny suroviny (a taky volný čas) potřebné na pečení sušenek. Už dopředu jsem z toho měla dost nahnáno, ale držela jsem se hesla, že horší jak předtím to už být nemůže :D. Přikládám samozřejmě i recept:

  • 110 g změklého máslaIMAG2261
  • 145 g světlého třtinového cukru
  • 1 lžíce zlatého sirupu (já ho sehnala v Tescu, ale prý se dá koupit ještě v Marks&Spenceru)
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • vaše zvolená příchuť (čokoláda, oříšky...)

Máslo utřeme s cukrem do pěny, poté zašleháme sirup a vejce. Zvlášť promícháme mouku a kypřící prášek. Sypkou směs zamícháme s vaječnou hmotou a nakonec přidáme zvolenou příchuť.

Z těsta vyválíme váleček o průměru 5 cm, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme ho na 1 hodinu do mrazáku.

Předehřejeme troubu na 170 stupňů a plech potáhneme pečícím papírem.

Po hodině vyndáme těsto z mrazáku, odstraníme fólii a nakrájíme váleček zhruba na 2 cm silná kolečka. Rozložíme na plech a pečeme 20-25 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby necháme sušenky chvíli odpočinout na plechu a po vychladnutí skladujeme v uzavřené nádobě či sáčku až týden.

IMAG2257Já jsem zvolila jako příchuť čokoládu (stačila jedna tabulka) a pro dochucení jednu lžičku skořice. Bohužel jsem neměla potravinářskou fólii, takže jsem musela trochu experimentovat s alobalem (a už nikdy více mě taková blbost nenapadne). Váleček se mi v mrazáku trochu zdeformoval, takže zmrzl v podobě jakéhosi zaobleného kvádru, nikoli válečku :D, což mělo samozřejmě negativní vliv na konečnou podobu sušenek. Omluvte tedy prosím "patvar" sušenek na fotkách, na jejich chuť to naštěstí vliv nemělo.

I přes již zmiňovaný problém s tvarem mi sušenky chutnají, stejně jako všem doma. Voní krásně po skořici a nemám jim co vytknout :). Nejlepší jsou ještě teplé, jakmile vychladnou, jsou spíše křupavé.

Vypadá to, že si můžu s klidem uložit recept na dobré sušenky. Jen příště si musím obstarat tu fólii a dostatek místa v mrazáku :D, abych dosáhla kulatosti...

Dobrou chuť ;)

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (1x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší