S hrůzou jsem dnes našla své jméno v kalendáři a s ještě větší hrůzou jsem si uvědomila, že se večer u nás uskuteční nejspíš rodinná "slezina". Po krátké úvaze, co vykouzlit z medových křupek, které zbyly ve spíži, mi nezbylo nic jiného, než začít brouzdat po netu. Chtělo to něco rychlého, nenáročného na suroviny a samozřejmě něco chutného. Na internetu jsem vylovila recept na "mramorovou bábovku". V mém provedení se nejedná o pečení v klasické formě na bábovku ale o improvizaci se srnčím hřbetem. Těsto sice vypadalo všelijak než jsem ho dala do trouby a místo slibovaných 30ti minut se bábovka pekla hodinu, ale výsledek nakonec nevypadá vůbec zle.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Smícháme všechny suroviny kromě kakaa a těsto si rozdělíme na 3 části. Do jedné přidáme kakao. Do vymazané formy vlijeme světlé těsto, na něj tmavé a nakonec opět světlé. Pečeme cca 40 minut.
Můžeme experimentovat přidáním nasekané čokolády, oříšků apod.
Jak je vidět, jde o primitivní recept, doba přípravy je cca 15 minut, potom už je jen třeba kontrolovat špejlí těsto ;). Četla jsem, že někdo místo půl hrnku oleje dal do těsta celý hrnek. Já bych postupovala bez úprav receptu, buchta mi přijde vláčná tak akorát :).